Guca Gora

Switch to desktop Register Login

Presveto Tijelo i Krv Kristova - Tijelovo

IMG 0039 Tijelovo

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. Za Katoličku Crkvu svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.
Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu. Tijelovo se slavi u svim crkvama i svetištima po čitavom svijetu, a posebno u onim zajednicama gdje se Tijelovo uzima za patron Župne zajednice.


Dobro je posjetiti da je Tijelovo drugi patron župe i samostana u Gučoj Gori, pa je ovaj četvrtak 26. Svibnja 2016 god. na svetkovinu Tijelova bilo svečano i u Gučoj Gori, gdje je misno slavlje predvodio profesor moralne teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dr. fra Velimir Valjan, uz koncelebraciju gvardijana fra Drage Pranješa, vikara fra Josipa Filipovića i duhovnog ispovjednika fra Vitomira Silića. Fra Velimir je Istaknuo važnost ove svetkovine i rekao da je ovo svetkovina „Kruha svagdašnjeg koji hrani našu dušu i daje nam snagu kroz život. Tijelovo je također svetkovina zajednice, gdje se u zajednici, u zajedništvu slavi Isusa i ono što nam je Isus ostavio da činimo njemu na spomen“. Nakon svete mise iz crkve smo se uputili u procesiji noseći i časteći Presveti sakramenat uz pjesmu, molitvu i Božju riječ.

VIŠE FOTOGRAFIJA

Sva prava pridržana - Samostan Guča Gora

Top Desktop version