Guca Gora

Switch to desktop Register Login

Udruga poljoprivrednika «Naše vrijednosti»

Tomo raijic

Guča Gora, 04. svibanj 2016. godine

Delegacija Udruge poljoprivrednika «Naše vrijednosti» iz Guče Gore u kojoj su bili Tomo Rajić-predsjednik Upravnog odbora, Josip Žuljević-dopredsjednik, Pero Rajić-blagajnik udruge, te najmlađi član Nikola Tavić bili su 02. i 03. svibnja (ponedjeljak i utorak) 2016. godine u radnom posjetu obilaska obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Novskoj i Okućanima u Republici Hrvatskoj.
Tom prilikom obišli su i razgledali nekoliko OPG-ova i jedno poljoprivredno poduzeće koje u svojem posjedu ima cca 600 ha poljoprivrednog zemljišta na kojem su većinom podignuti mladi zasadi voćnjaka (šljiva, kruška i jabuka) te zasijana kamilica na preko 100 ha koja će se uskoro kositi.
Potom smo posjetili mini siraru u kojem vlasnici, supruga i muž uz pomoć kćerke i zeta proizvode četiri vrste kravljih sireva (s tartufima, čili papričicom, trapist i svježi domaći sir). Žive isključivo od toga.
Pčelar (Mijo Kos) umirovljenik, ima 180 košnica pčela, a bavi se i uzgojem oraha mladi zasad s nekoliko stotina stabala. Preporučuje pčelarstvo kao profitabilno zanimanje.
Uzgajivač lješnjaka još uvijek student voćarstva na 2 ha s cca 1.000 sadnica, s prinosom cca 3 t lješnjaka. Nema problema s plasmanom, za sada sve proda lokalnom slastičarima.
Imaju udrugu "Kupujmo lokalno" s ciljem promocije i prodaje lokalnih poljoprivrednih proizvođača hrane čiji su proizvodi isključivo zastupljeni u njihovim prodavnicama pod nazivom "Pun ceker".
Završili smo s posjetom u Ecoetno selu "Strug" u parku prirode Lonjsko polje. U "Krčmi kod dida Joze" priređena je večera na kojoj smo bili zajdeno s organizatorima ovog našeg
posjeta i pojedinim opg-ovcima.
U povratku kući neposredno uz cestu par kilometara od etno sela posjetili su farmu od cca 1.000 koka nesilica u slobodnom uzgoju na otvorenom i bez kaveza, a sva tako proizvedena jaja plasira u Zagrebu.
Ovaj posjet je omogućio prof.dr. Ivan Lovrinović, inače gučogorac, ujedno zastupnik u Saboru Republike Hrvatske. Sudomaćin je bio g. Anton Vidaković, također saborski zastupnik, te Mario Ćelan iz Razvojne agencije Sisačko-Moslavačke županije koji je sve ovo organizirao.
Bila je to prigoda gdje su se dva saborska zastupnika upoznali s problematikom dijela poljoprivredih proizvođača, ti proizvođači su na svojim imanjima i potom na večeri uz neformalno druženje mogli razgovarati o svemu sto ih tišti i što bi trebalo činiti da se popravi položaj agrara i sela općenito.
Pogotovo je to bila prigoda nama koji smo došli u posjet, vidjeti i upoznati se kako to rade ljudi koji žive od poljoprivrede, uvjete po kojima rade, resurse kojim raspolažu, a oni su za nas većinu ipak nedostižni, ali bitan je način i principi rada. Ono što smo vidjeli nas je uvjerilo da smo na pravom putu i ovo iskustvo će nam u svakom slučaju itekako koristiti.

Predsjednik Udruge:
Tomislav Rajić

VIŠE FOTOGRAFIJA

Sva prava pridržana - Samostan Guča Gora

Top Desktop version