Guca Gora

Switch to desktop Register Login

Nastavljeni radovi na obnovi samostana

 Samostan prije požara 1945

Samostan sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori sagrađen je 1856-1859. godine. Njegova tragična sudbina poznata je mnogima. U veljači 1945. godine , u vrijeme zadnjih borbi, partizani su zapalili i crkvu i samostan. Požar je progutao sve što je u samostanu bilo vrijedno: arhiv, knjižnicu, bogatu ostavštinu biskupa fra Marijana Šunjića, brojna umjetnička djela, crkveno ruho, oltare i orgulje. Tako smo izgubili dragocjenu poveznicu sa srednjim vijekom.

Crkva i samostan nakon Požara

„Neznanje o ulozi franjevaca samo je dio toga općeg neznanja, pojačano herostratski-primitivnim odnosom spram katoličko-franjevačko-hrvatske tradicije kao ¨klerikalno-neprijateljske¨. Nepotrebno, neshvatljivo uništenje gučegorskog samostana i biblioteke 1945. godine sadrži u sebi svu strašnu simboliku toga odnosa, simboliku požara Aleksandrijske knjižnice! Takav čin ne može se protumačiti, još manje opravdati, nikakvom revolucionarnošću. To je, naprosto, barbarska gesta jednoga arhajsko-plemenskoga mentaliteta - gesta mržnje i osvete“ (Ivan Lovrenović, Svjetlo riječi, 1989.)

Obnova je počela odmah 1946. godine pokrivanjem crkve. No proći će još 12. godina dok se ne počne obnavljati zapaljeni i porušeni samostan. 1957-1959. godine za potrebe stanovanja fratara obnovljen je dio južnog krila s blagovaonicom i kuhinjom. Uz manje kozmetičke zahvate samostan će takav ostati gotovo 50. godina.

Akcija 1946

Nova nevolja stigla je s ratom 1992-1994. g. Nakon zauzeća samostana Armija BiH je potpuno devastirala zgradu i nanijela veliku štetu kulturnom blagu koje se nije moglo skloniti. Ovaj put nije ništa izgorilo nego je sve odneseno: knjižnica, pinakoteka, crkveni predmeti i ruho i sav kućni inventar.

1992. godine započela je temeljitija obnova i nadogradnja nekadašnjeg samostana koja traje i danas.

Iz priloženih fotografija možete vidjeti što se danas obnavlja. 

FOTOGRAFIJE OVDJE

Fra Drago Pranješ, gvardijan

Sva prava pridržana - Samostan Guča Gora

Top Desktop version